De Huwelijksfotograaf

Het kiezen van de juiste Huwelijksfotograaf

Huwelijksfotograaf | Huwelijksfotograaf Limburg , trouwenVoor de meeste bruidsparen is het zoeken naar en vinden van de juiste huwelijksfotograaf een groot en belangrijk onderdeel van de voorbereidingen naar de bruiloft. Zij weten namelijk dat de trouwfoto’s en het huwelijksalbum wanneer alles achter de rug is één van de weinige dingen zijn die blijven herinneren aan deze mooie en belangrijke dag.

De vakkundigheid en de stijl van de gekozen fotograaf bepalen hoe jullie belangrijke herinneringen worden vastgelegd. Het moeilijke aan deze keuze, zowel voor de fotograaf als voor jullie als bruidspaar, is het feit dat er geen tweede kans is om het over te doen. Jullie huwelijksfotograaf krijgt maar één kans om jullie dag zo mooi mogelijk vast te leggen.

Wat kost een huwelijksreportage?

Wanneer jullie beginnen met de zoektocht naar de juiste fotograaf, zal jullie eerste gedachte zijn “Waarom kost een huwelijksreportage zo veel geld?”. In basis heeft dit te maken met vraag en aanbod. Een goede huwelijksfotograaf wordt veel gevraagd en hij/zij kan maar één huwelijk op een dag fotograferen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de fotograaf niet alleen aan jullie reportage werkt als hij/zij aan het fotograferen is, maar ook daarna is hij/zij nog druk bezig. Na het fotograferen komt namelijk het werk van foto’s uitzoeken, foto’s op kleur corrigeren, foto’s bewerken in de vorm van beeldcorrectie, uitsneden et cetera. Kortom één dag fotograferen, betekent ook minstens twee dagen bewerken.

Is een goede huwelijksfotograaf dan dat geld waard en hoeveel mag een professionele huwelijksreportage dan kosten? Het antwoord op deze vraag hangt af van hoeveel waarde jullie persoonlijk hechten aan mooie, goede en professionele huwelijksfoto’s. Voor sommige is dit totaal niet belangrijk, voor anderen is het bijna net zo belangrijk als het horen van het “Ja” woord.

Regelmatig zul je horen dat een huwelijksreportage ongeveer 10% mag kosten van jullie totale budget voor de bruiloft. Uiteraard zal dat cijfer hoger of lager kunnen zijn afhankelijk van hoeveel waarde jullie hechten aan de kwaliteit. Natuurlijk moeten we in de huidige tijd uitgaan van een budget, maar bij een huwelijk zoekt iedereen toch naar een kwalitatief zo hoog mogelijke invulling van deze belangrijke dag. Net zoals je geen genoegen zult nemen met een eenvoudig stereosetje met een paar cd’s voor de muziek tijdens de feestavond, is het ook niet verstandig om te bezuinigen op jullie huwelijksreportage.

Bedenk dat het prettige gevoel over het feit dat je de goedkoopste deal hebt kunnen sluiten, slechts van korte duur is vergeleken met de tijd dat je met het resultaat zit opgescheept.

Bij fotografen geldt nog steeds het oude gezegde: “Alle waar naar zijn geld”. In Nederland variëren de prijzen voor een huwelijksreportage van € 700,00 voor een eenvoudige reportage met een paar uur fotograferen tot enkele duizenden euro’s voor een complete professionele huwelijksreportage.

Laat jullie keuze echter niet voornamelijk bepalen door de (lage)prijs die de fotograaf jullie voorhoudt. Kies voor een fotograaf met kennis, kunde en ervaring op het moeilijke vlak van huwelijksfotografie en last but not least, kies voor een fotograaf die wat betreft stijl en persoon bij jullie past.

Ik kan mij niet herinneren hoe vaak ik de horror verhalen heb gehoord van goedkope huwelijksreportages met als resultaat, slechte foto’s, lelijk ontworpen albums, of helemaal geen resultaat door een ‘technische storing’.

Lees verder….