9 vragen voor jullie Huwelijksfotograaf

Negen vragen die je aan jullie toekomstige huwelijksfotograaf zou moeten stellen:

Is huwelijksfotografie het specialisme van de fotograaf of fotografeert hij/zij naast andere onderwerpen ook huwelijken? Peter Schijven | PS-Fotografie, heeft ruime ervaring op het gebied van huwelijksfotografie. Door voortdurende bijscholing op het gebied van huwelijksfotografie en het goed volgen van de nieuwste trends bent u verzekerd van een professional en is uw reportage in goede handen.

De 9 Vragen

  1. Wat is de stijl van fotograferen van de huwelijksfotograaf? Mijn stijl van huwelijksfotografie is de portretjournalist. Deze stijl kenmerkt zich door spontane fotografie.
  2. Met wat voor apparatuur werkt de fotograaf en heeft hij/zij voldoende back-up apparatuur ingeval van een calamiteit? Ik maak gebruik van professionele apparatuur van o.a. Nikon en Sigma. Alle apparatuur is minimaal dubbel aanwezig zodat ook in geval van een calamiteit ik gewoon door kan werken. Daarnaast werk ik met Lightroom en Photoshop voor verdere bewerking. Verder hanteer ik een uitgebreid en veilig archiveringssysteem, hierdoor zijn er meerdere back-ups van de kostbare opnames van jullie huwelijksdag.
  3. Heeft de fotograaf één of meerdere back-up fotografen die in geval van een calamiteit de huwelijksreportage kunnen overnemen? Ik heb twee back-up huwelijksfotografen die ieder ingeval van een calamiteit jullie huwelijksreportage kunnen uitvoeren.
  4. Is de prijs opgebouwd op basis van een bepaald aantal uren en zo ja, wat gebeurt er wanneer het meer uren worden? Ik hanteer een eenvoudige prijsopbouw. Ik werk van het begin (welk tijdstip dat dan ook mag zijn) t/m de koffietafel, of t/m de receptie of t/m het eerste deel van het feest (ongeveer 22:00 uur). Het aantal uren is hierbij niet aan de orde.
  5. Krijg ik alle bestanden in hoge resolutie op cd/dvd? Bij PS-Photo,krijgen jullie alle bestanden op DVD in hoge resolutie als Jpeg-bestand. Hiervan kunnen jullie zelf afdrukken laten maken et cetera. Er zijn dus geen dure verplichtingen/verrassingen van nabestellingen achteraf. Uiteraard kunnen jullie de nabestelling via mij laten lopen. Ik lever uitsluitend professionele vakafdrukken of bijvoorbeeld canvas doeken zodat jullie verzekerd kunnen zijn van een hoge kwaliteit.
  6. Hoeveel foto’s worden er gemaakt tijdens de reportage? Dit is een beetje afhankelijk van jullie keuze van pakket, maar gemiddeld maak ik tussen de 800 en 1200 opnames per huwelijksreportage.
  7. Is het bewerken van alle gemaakte foto’s in de prijs inbegrepen, of is er een meerprijs voor bewerken zoals zwart/wit, sepia of andere bewerkingen? Bij PS-Photo zijn alle bewerkingen zoals zwart/wit, sepia een mooi kader et cetera is in de prijs inbegrepen. Bij het bewerken kijk ik zelf al of dit iets kan toevoegen, maar het kan ook op jullie verzoek.
  8. Heeft de fotograaf een gemakkelijk systeem voor nabestellingen? Bij PS-Photo wordt van jullie huwelijksreportage een map aangemaakt op een beveiligde website waarin jullie foto’s worden geplaatst. Jullie krijgen hiervan een wachtwoord en iedereen met dit wachtwoord (dus ook familie/vrienden/kennissen die jullie het wachtwoord geven) kan de foto’s bekijken en bestellen in diverse formaten en uitvoeringen.
  9. Werkt de fotograaf met het bestandsformaat Jpeg of RAW? Ik fotografeer jullie huwelijksreportage in RAW. Een RAW bestand kun je zien als de tegenhanger van het oude negatief. Bij een RAW bestand wordt alle informatie vastgelegd die de camera registreert zonder dat hierop door de camera bewerkingen worden toegepast zoals bij een Jpeg bestand. Bij het maken van een Jpeg bestand gooit de camera bij het maken van dit bestand 15/16 van de informatie weg die de camera registreert. Je kunt je voorstellen dat er dus veel meer correctie mogelijkheden zijn bij RAW bestanden dan bij Jpeg bestanden aangezien een RAW bestand nog alle informatie heeft. Kortom door in RAW te fotograferen kunnen zelfs foto’s die door wat voor omstandigheden dan ook tijdens de opname niet perfect zijn gemaakt probleemloos worden gecorrigeerd tot een perfecte opname terwijl de zelfde opname in Jpeg als verloren beschouwd moet worden. Het resultaat is dan ook meer perfecte opnames en een beter algeheel resultaat.