Back Button Focus (BBF) – AF-On

AF-On knop NikonMet de functie AF-On verplaats je de functie voor het scherpstellen van de ontspanknop naar de knop achter op de body van je camera AF-On. Nu kun je jezelf afvragen waarom je dat zou doen. Ik kan je vertellen dat sinds ik deze functie ben gaan gebruiken er een totaal andere wereld van fotograferen is open gegaan en ik met minder moeite beter en gemakkelijker kan scherpstellen.

Bij veel opnames is het de werkwijze dat je gaat scherpstellen op je onderwerp door de ontspanknop half in te drukken, de ontspanknop vervolgens half ingedrukt houdt, de compositie maakt in je zoeker en dan de ontspanknop doordrukt om de opname te maken. Je loopt hierbij het risico dat je jouw vinger na het scherpstellen iets verplaatst waardoor je de scherpstelling verliest en je alles weer over moet doen voor het maken van de opname. Ook kan het gebeuren dat je per ongeluk iets te ver doordrukt waardoor de opname al wordt gemaakt voordat de compositie is gemaakt, met als gevolg weer opnieuw beginnen.

Stel je de situatie voor waarbij je tijdens een fotoshoot met je model scherp hebt gesteld op het juiste oog, vervolgens de compositie maakt en doordrukt voor de opname. Vervolgens een iets andere pose, wederom scherpstellen, compositie bepalen en doordrukken, volgende pose en het begint weer van voren af aan.
Het enige dat iedere keer anders is, zal de pose zijn of de uitdrukking van je model. In de afstand van model tot jou camera is niets gewijzigd, toch moet je wanneer je de ontspanknop gebruikt om scherp te stellen deze procedure iedere keer opnieuw doorlopen (pppffffffff).

Nikon D300 AF-OnDe ontwerpers van je camera (zowel Nikon als Canon) hebben een totaal andere knop op je camera geplaatst om scherp te stellen AF-On, ze zijn alleen vergeten je camera zo te configureren dat deze als standaard wordt gebruikt voor scherpstelling (waarom is mij een raadsel). Wanneer je jouw camera nu zo configureert in het menu dat scherpstellen alleen door de knop AF-On kan worden gedaan los je een heleboel problemen op. Toegegeven, in het begin zal het even wennen zijn en zul je een keer vergeten om eerst de AF-On knop te gebruiken met als gevolg een onscherpe opname. Maar geloof me, eenmaal gewend zul je niet anders meer willen werken.

Canon AF-OnScherpstelling kan via autofocus of handmatig. Op de traditionele manier waarbij je de ontspanknop voor scherpstelling gebruik zul je dus regelmatig tussen deze twee verschillende methodes moeten switchen om te voorkomen dat de camera ongewenst gaat scherpstellen bij het maken van een opname.
Eerst scherpstellen met autofocus, vervolgens scherpstelling naar handmatig om te voorkomen dat de camera iedere keer probeert scherp te stellen op iets dat er niet is (denk aan het fotograferen van bijvoorbeeld splash foto’s).
Gebruik je echter de functie AF-On ben je van dit probleem verlost. Scherpstellen gebeurt uitsluitend wanneer de de knop AF-On indrukt, dus éénmaal scherpstellen en vervolgens foto’s maken.

Maar ook de keuze voor single autofocus (AF-S bij Nikon en One-shot Canon) of continu autofocus (AF-C bij Nikon en Al-Servo bij Canon) is in de meeste gevallen niet meer nodig. Wanneer je de camera op continu autofocus zet kun je scherpstellen zolang je de AF-On knop indrukt. Dus bij stilstaande onderwerpen indrukken, loslaten en fotograferen. Bij bewegende onderwerpen (spelende kinderen, de spelende hond van de buren), druk je de AF-On knop in en houdt deze ingedrukt terwijl je foto’s maakt, de camera stelt nu continu scherp.

Kortom een kleine wijziging in de instelling van je camera verandert compleet je manier van het maken van opnames en het scherpstellen. Je zult merken dat je na een paar dagen niet anders meer wilt werken. De knopjes op je camera gaan nu doen waar ze voor gemaakt zijn namelijk de ontspanknop voor het ontspannen van de sluiter en de scherpstelknop voor scherpstellen.

Nikon D300 menuVoor Nikon (o.a. D300) kun je dit instellen in het menu bij Pers. instellingen, Autofocus. Vervolgens kies je A1 en kiest voor ontspannen. In A2 kies je voor ontspannen en in A5 kies je voor Alleen AF-On. Vervolgens zet je de camera op continu autofocus (AF-C) en je bent klaar om van start te gaan.

 

Ik wil je adviseren het gewoon eens een tijdje te gaan proberen. Ik ben er bijna zeker van dat wanneer je jezelf deze nieuwe manier van werken eigen hebt gemaakt, je niet meer op een andere manier wilt werken. probeer het eens en laat gerust een berichtje achter op dit blog over jouw ervaringen.

Veel plezier met fotograferen,

Peter

 

 

 

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed!

Spread the word. Share this post!

About the author

2 comments on “Back Button Focus (BBF) – AF-On”

 1. Ciska Beantwoorden

  Dag Peter,
  Ik heb een Nikon D50. Bij mij stelt de camera niet scherp al is back button focus gebruik in de AF-C stand. Althans, zo lijkt het. Ik hoor namelijk niet het piepsignaal dat ik normaliter hoor als de camera klaar is met scherpstellen. Ook worden de focuspunten die ik zie als ik door de zoeker kijk niet rood ten teken dat ik scherp gesteld heb. Dit gebeurt wel als ik BBF gebruik in combinatie met AF-S. Doe ik iets verkeerd?

  • FotoStraat Beantwoorden

   Hallo Ciska,

   De doet niets fout. Bij continu autofocus krijg je geen “piep”signaal.
   De bedoeling van continu autofocus is dat het onderwerp dat je volgt continu scherp is, de camera zou dus ook continu moeten piepen.

   Groetjes,
   Peter

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *